کاهش قیمت مسکن در آذر ماه
در آذر ماه شاهد کاهش یک درصدی قیمت مسکن بودیم، این کاهش برای اولین بار در سال 99 که تمام بازارها در این سال روند صعودی داشتند، اتفاق افتاد.
بیش از 5 درصد از قیمت مسکن در برخی از مناطق تهران کاهش یافته است که این به معنی شروع تخلیه حباب قیمت مسکن می باشد.
بر اساس بررسی های پایگاه خبری ملک هفت، کاهش قیمت مسکن تهران در آذر ماه پس از کاهش انتظارات تورمی در آبان اتفاق افتاده است.
مطابق با گزارش بانک مرکزی در خصوص تحولات ماهانه بازار مسکن، متوسط قیمت مسکن از 27 میلیون و 200 هزار تومان در آبان ماه به 26 میلیون و 900 هزار تومان در آذر ماه رسید که بیانگر کاهش یک درصدی قیمت مسکن تهران می باشد.
تعداد معاملات مسکن نیز در آذر ماه به 2 هزار و 555 فقره واحد مسکونی رسید که این تعداد نسبت به آبان ماه همین سال 43 درصد و نسبت به سال گذشته 70 درصد کاهش یافته است.
با بررسی تحولات مسکن، متوجه می شویم که کاهش قیمت مسکن از زمانی که انتظارات تورمی در آبان ماه کاهش یافت، شروع شد.
کاهش تعداد معاملات مسکن در پی کاهش قیمت مسکن
به صورت منطقی عمدتا باید زمانی که قیمت مسکن ارزان می شود، به دنبال آن تعداد معاملات مسکن افزایش پیدا کند. اما در حال حاضر، با کاهش قیمت مسکن، تعداد معاملات نیز کاهش پیدا کرده است. با وجود افزایش عرضه مسکن در دو ماه گذشته، تعداد متقاضیان خرید مسکن کاهش یافته است.
خریداران با فکر این که احتمال ریزش قیمت ها در ماه های آینده بیشتر شود، دست از خرید مسکن کشیده اند و فروشندگان نیز با نگرانی از دست دادن سرمایه خود و کاهش هر چه بیشتر قیمت املاکشان، ملک مسکونی خود را با قیمتی متعارف و حتی در برخی موارد با تخفیف قابل توجه در دفاتر املاک به عرضه گذاشته اند.
ترکیدن حباب مسکن
با بررسی تورم ماهیانه مسکن از ابتدای پاییز، به این نتیجه می رسیم که قیمت مسکن در مهر ماه 10.3 درصد با تورم همراه بود، در آبان ماه پس از کاهش ریسک غیر اقتصادی این تورم به 1.8 درصد رسید که این نشان از کاهش قیمت مسکن در تهران بود.
اکنون با انتشار آخرین گزارش بانک مرکزی در خصوص تحولات بازار مسکن در آذر ماه متوجه کاهش قیمت مسکن و تورم منفی در بازار مسکن می شویم.
این وضعیت که در سال 1399 برای اولین بار رخ داده است نشانه ای از ترکیدن حباب مسکن به صورت واقعی است. چراکه قیمت مسکن از ابتدای سال روند صعودی داشته و هر ماه به قیمت آن افزوده میشد، این روند در آبان ماه با کاهش انتظارات تورمی متوقف و در نهایت حباب مسکن در آذر ماه ترکید.پ
بیشتر بخوانید
ریسک توافق در خرید مسکن با وجود تحریم هوشمندانه آمریکا
دو رقمی شدن تورم نقطه ای مسکن
بررسی تحولات بازار مسکن از ابتدای پاییز با استناد به گزارش بانک مرکزی حاکی از آن است که تورم نقطه ای مسکن برای اولین بار در مهر ماه سال جاری 3 رقمی شده و به 110 درصد تورم نسبت به سال گذشته رسید. این تورم سه نقطه ای در آبان ماه نیز ادامه داشت تا اینکه در آذر ماه با 99 درصد، تورم نقطه ای دو رقمی شد.
با این استناد می توان گفت که بازار مسکن در وضعیت پسا جهش قرار گرفته است.
برای اثبات این ادعا می توان به کاهش قیمت مسکن در آذر ماه نیز اشاره نمود. به طوریکه قیمت مسکن در آذر ماه نسبت به ماه قبل، حدود 300 هزار تومان کاهش یافته است
شاخص قیمت مسکن نسبت به اجاره بها
نسبت قیمت به اجاره بهای مسکن در شرایط عادی که بازار مسکن نه در حالت رکود قیمت و نه تورم قیمت قرار دارد، به طور متوسط در دامنه 15 تا 25 قرار دارد.
به عبارت دیگر در شرایطی که بازار مسکن در حالت رکود و یا افت شدید قیمت باشد، شاخص نسبت قیمت به اجاره کمتر از 15 می باشد و زمانی که بازار مسکن در حالت تورم و جهش قیمت مسکن روبرو باشد، این عدد رقمی بالاتر از 25 را نشان می دهد.
این وضعیت در حالتی که حباب مسکن به عنوان شاخص قرار میگیرد تغییر میکند. به طوریکه در تابستان امسال، متوسط قیمت یک متر مربع واحد مسکونی به میانگین اجاره سالانه مسکن، به 31.5 رسیده بود.
اقتصاددانان معتقدند: در ماه های اخیر که متقاضیان مصرفی از بازار مسکن خارج شده و بازار مسکن در حالت رکود قرار گرفته است، قیمت مسکن از قیمت واقعی خود بالاتر رفته و این روند رو به رشد است که این خود عامل ایجاد حباب مسکن شده است.
اما بر اساس گزارش بانک مرکزی و برآوردی که از بازار اجاره بهای مسکن به عمل آمده است، نسبت قیمت به اجاره سالانه که در تابستان 31.5 بوده است اندکی کم شده و به 30 می رسد.